torsdag 30 september 2010

Packar min nya ryggsäck...

Den här veckan flög verkligen förbi och imorgon är det fredag igen! Det har väl egentligen inte hänt något särskilt de senaste dagarna mer än att vi har fått tillbaka förra veckans tentor (det är annat är juridicums rättningstakt det!) och det visade sig att jag överlevde dem helt OK som tur var.

Förutom det har jag blivit bestulen på min cykel. Jag hade låst fast den i en stolpe med ett blocklås och ändå är det någon som tycker det är mödan värt att sno min skrothög. Det var inget stort värde i att bli av med den, men jag är så beroende av den så det var jobbigt. Har tvingats gå tillbaka i tiden och åka buss den här veckan, vilket tar en sån himla tid! Som tur var "bakade" min roomie Rakel cookies som vi tröståt :)

Imorgon ska jag, Christian (dansken), Camille och Vincent (fransmännen) iväg på Crocodile Dundee-äventyr! Vi har varit på Walmart och inhandlat följande; tält, liggunderlag, filtar, plasthammare, ficklampa, gummistövlar, proviant samt ryggsäckar. Nu håller jag på att packa ner allt och jag ska berätta mer på lördag om vi överlever...

Mmm choklad och nöt cookies!

söndag 26 september 2010

4/4 och äntligen helg!

Med sista tentan avklarad i fredags åkte jag och danske Christian till downtown för att se oss omkring. Det var första gången jag åkte downtown på mina fem veckor här, och det låter ju helt galet, men för det första så är Campus en egen liten värld och för det andra så är inte downtown så mycket att hurra för. Vi åkte till Ybor City som är känd för sin cigarrtillverkning, och det är nog det ända Tampa är känt för (förutom alla sportlag, såklart). Ybor City by day, var dött men vi underhöll oss så bra det gick. Sen åkte vi med spårvagn till en annan del av stan som kallas Channelside. Där gick vi längs med vattnet och skyskraporna. Fint, men inte så mycket mer än det.

Jag var lite besviken över att det inte är "stan" så som man är van vid hemma. Inga butiker och gågator. Men som jag har förstått det så sker all shopping här inomhus i stora gallerior. Vi har ju en "University Mall" nära Campus, men sen har jag hört talas om en stor galleria downtown som jag måste besöka snart! Annars är Tampa downtown i sig väldigt utspridd och det är stora avstånd så om man inte har bil är det väldigt svårt. Det finns dock gratis bussar som går från Campus till downtown och det var ju bra i alla fall!

På kvällen återvände vi downtown för att se Ybor City by night, tro mig, det var inte folktomt längre!

Lördagen vigdes, i sann amerikansk anda, åt amerikansk fotboll med USF Bulls. Det är det stora helgnöjet här och verkligen en stor grej. Jag är dock inte så underhållen av själva spelet, men stämningen är ju trevlig. Ser dock fram emot när hockey och basket säsongen börjar, då blir det action!

Smoothie i Ybor City
Ybor City
Channelside
Utanför Hockey arenan, Tampa Bay Lightning!
Nere vid vattnet vid Channelside
Lite skyskrapor
Buccaneers skeppet på Raymond James Stadium
Fotbollsplanen
Mascoten Rockey

torsdag 23 september 2010

(3/4) but this one goes to Lotta, Anna och Hanna

Idag var en lång dag som började med en lektion i min mördar-kurs som jag har tenta i på fredag. Därefter veckans tenta nummer två, i kriminologi. Det var en riktigt klurig tenta, men det kunde jag räkna ut eftersom den professorn älskar att köra med oss. Har faktiskt ingen känsla alls för hur den gick, men det lär jag ju bli varse om nästa vecka... Efter tentan bar det av till biblioteket där fyra timmars råplugg väntade inför veckans tredje tenta, i affärsrätt, som avklarades mellan kl 18-21 ikväll.

Efter sista tentan begav jag och franska Camille oss till Marshall Student Center, där Sex And The City 2 skulle visas utomhus på storbildsskärm. Riktigt mysigt att sitta ute i den varma sommarnatten med bra underhållning och free popcorn! Måste säga att filmen var mycket bättre nu än första gången. När jag såg Carrie, Charlotte, Miranda och Samantha fick det mig genast att tänka på mina underbara vänner där hemma; Lotta, Anna (vår allas Lillen!) och Hanna. Som jag saknar er tjejer, ni är de bästa, forever and ever <3

Jag <3 Er

tisdag 21 september 2010

1/4

Nu har jag precis avklarat den första tentan i min maratonvecka. Det var jättestressigt att skriva essay-svar på engelska och med alldeles för lite tid. Jag hade dessutom frågat om jag fick ha min svenska ordbok, men det fick jag ju inte... Hur som helst är det så skönt att det första eländet är över. Man kunde ju tro att man skulle få andas ut ikväll då, men det finns det inte tid för eftersom de två nästa utmaningarna är imorgon!

Jag har förresten lärt mig något nytt idag! De senaste två veckorna har en liten svart insekt retat gallfeber på mig. Den är liksom slö, vimsig och driver för vinden, vilket betyder att man får dem på sig överallt, hela tiden. Så idag fick jag veta att denna lilla varelse kallas för Lovebug och har "högsäsong" i Florida just nu. Namnet kommer utav att: "Upon reaching maturity the lovebug spends almost its entire adult life coupled (in copulation) with its mate, hence its romantic nickname". När jag tittade närmre så såg jag att det faktiskt är två stycken! Ganska gulligt helt plötsligt med andra ord. Det förklarar också desorienteringen, vi vet ju alla att kvinnor och män (honor och hanar) drar åt olika planeter...

måndag 20 september 2010

Sterling 42nd street

Nu när det börjar krypa i hela kroppen på mig för att jag suttit hemma i lägenheten de senaste dagarna och råpluggat har jag i alla fall hunnit fundera över hur bra jag bor! Måste säga att det är otroligt hög standard på studentboende här. Tänkte att ni skulle få en lite mer ingående rundvandring.

Förutom pool, gym, solarium, datasal samt ett klubbhus finns till att börja med självklart hiss, det vore ju hemskt om man var tvungen att gå upp för trapporna, vi är ju trots allt i USA :) Skämt å sido, eftersom jag bor högst upp (fjärde våningen) så är det väldigt praktiskt. Jag får ju ändå min trappmotion varje vecka när brandlarmet går, haha.

Varje lägenhet har ett gemensamt vardagsrum kombinerat med kök. Jag och mina roommates har i flera veckor sagt att vi måste åka och inhandla lite kuddar och färger till vardagsrummet, men det har inte hunnit bli av än. Återkommer med uppdaterade bilder när så sker.

Köket innehåller tre särskilt bra saker; i diskhon finns ett hål (som en sil) och om man trycker på en spak på väggen så sugs allt som var i hålet ut och försvinner på något mysteriöst sätt så att man slipper bekymra sig om matrester osv. Mycket smidigt, men väldigt amerikanskt! Sen har vi en "american size" kylskåp/frys med en inbyggd ismaskin. Mycket uppskattat i värmen! Sist men inte minst, för alla oss som bryr sig om våra naglar, så har vi en diskmaskin!

Vi har även en egen tvättmaskin och en torktumlare i varje lägenhet, vilket är väldigt smidigt och tidseffektivt. Aldrig mer boka tvättid! Om man inte vill passa på att plugga medan maskinen snurrar kan man sätta sig en stund ute på vår balkong och begrunda soldykarna.

Rummen är ganska rymliga och förutom poolutsikt är de utrustade med aircondition (såklart!), två stora spegelgarderober, en 32" platt-Tv och eget badrum! Jag klagar inte :)




Vår soffgrupp som behöver lite färg!
Vårt barkök

Även spisen/ugnen är american size :)
"Tvättstugan"

Vår balkong!
En av mina underbara garderober

Mitt badrum



Som omväxling till allt rosa är det Tema Lila här inne :)
GILLA!

söndag 19 september 2010

Valvakan 2010

Tack vare Tv4 och Svt-play har även jag kunnat följa bitar av Valvakan här i USA. Det är ju helt otroligt att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen!!! Att det dessutom ser ut att bli en minoritetsregering gör ju inte saken bättre. Men Reinfeldt sa ju "Vi kommer inte samarbeta eller göra oss beroende av SD", så man får väl hoppas på att han står fast vid sitt ord. Det är dock ändå lite skrämmande att ett främlingsfientligt parti kan får mer röster än några av de gamla etablerade partierna på 2010-talet. Vad är det som händer där hemma egentligen?

Jag vet att USA både har haft och har problem med orättvisor för tex afro-Amerikanerna, men jag måste ändå säga att som helhelt har jag under min tid här uppfattat detta land som väldigt tolerant och mångkulturellt. Här finns folk från varje kontinent och som "utlänning" har jag inte annat än känt mig välkommen här från första stund. Det går inte att se på någon om de är amerikaner eller inte, och rent teoretiskt, vem är egentligen helt amerikansk? De flesta har påbrå från allt mellan Mexico till Europa! Ta mina amerikanska roommates som exempel, en pratar flytande tyska och en spanska. Det här är en av anledningarna till att jag trivs så himla bra här!

När jag såg SD valkampaj trodde jag först att det var ett skämt. Men tyvärr var det inte det. Länk: SDs valkampanj Den fick mig också att tänka på vad som egentligen menas med ordet "invandrare" i dagens Sverige. Vi pratar inte om ryssar, norrmän eller italienare. Vi pratar om muslimer. Det är dem som är hotet mot vårt samhälle, vår ekonomi,"våra pensionärer" och vår kultur. Kommer begreppet muslim i framtiden ha samma innebörd som jude? I så fall har vi ju lärt oss en sak av historian, och det är att vi aldrig lär oss av historian...

Ny hårfärg!

Så, vad hände den här helgen egentligen? Ja, inte mycket. Jag har mestadels suttit klistrad vid mina böcker inför mitt tentamaraton nästa vecka. Första tentan på tisdag, två på onsdag och sen the Grand Finale på fredag! Fy tusan säger jag bara. Jag är inte ens redo för hälften och idag är det söndag, tiden går alldeles för fort.

Förra helgen var den stora höjdpunkten min cykeltur till Target för lite helgshopping, idag toppade jag det med konkurrenten Walmart. Jag hittade en hel del saker som jag saknat, bl a en el-tandborste (så nu blir mamma glad!). Sen köpte jag även hårfärg och har nu ägnat en stund åt detta projekt. Det var dags att göra sig av med sommarslingorna och återföra lite ordning i tillvaron igen. Resultatet blev lite mörkare än min riktiga färg, men jag får ändå lov att säga att det blev lyckat!

Nu tillbaka till International Human Rights... Längtar tills detta elände är över!

fredag 17 september 2010

Massa choklad

Veckan gick snabbt förbi och det har inte hänt mycket mer än att jag har varit i skolan och sen försökt plugga så mycket som möjligt. Nästa vecka har jag fyra tentor och just nu råder panik här borta i Tampa. För att klara av pressen och vara motståndskraftig till alla roliga aktiviteter som sker runt omkring mig har jag tagit till choklad-vapnet, och det går åt mycket av den varan!

Lite exempel på vad jag försöker motstå; utgång i Ybor city igår, poolparty x 2 idag, Bush Gardens imorgon och stranden på söndag. Det är verkligen synd om mig!! ;P Men nästa helg ska jag ta igen allt tusenfalt. Nu är det dock dags att återvända till den mörka sidan...

Jag och Christoffer tog dock tillfället i akt till free lunch på poolparty 1 idag!

måndag 13 september 2010

XOXO Gossip Girl

Som en perfekt avslutning på en lång pluggdag var det dags för första avsnittet av Gossip Girl säsong 4, som jag har längtat!

Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på Uppsala och sakna Gossip-kvällarna med tjejerna, speciellt Helenas kladdkaka! Men jag måste erkänna att det går att göra det ganska mysigt i ett collegerum med en påse riktigt amerikanska smörpopcorn och en 32 tums platt-TV på väggen!

Nu är pausen över, XOXO

söndag 12 september 2010

Brandlarm och sköldpaddor

Under min första månad här i Tampa har brandlarmet gått igång tre gånger (!!!) Första gången vaknade jag av ett ryck kl 04.30 av det värsta mest igenomträngande ljudet jag någonsin hört. Med näst intill en hjärtattack av det omysiga uppvaknandet var det bara att klä på sig och gå ut för att ca 10 minuter senare kunna gå in igen när falsklarmet var avblåst.

Omgång nummer två hände när jag satt och pluggade för någon vecka sen och en av mina roommates "försökte" steka kyckling (istället för att värma halvfabrikat). Helt plötsligt körde det bekanta ljudet igång igen, men som tur var bara i vår lägenhet. Efter att ha vädrat ut det svarta molnen genom balkongdörren var det över, men ingen av mina roommates har lagat mat igen sen dess...

Så nu ikväll, när jag sitter mitt uppe i de oerhört intressanta (...) Virginia and Kentucky Resolutions från 1798 så bryter det obehagliga ljudet ut igen. Den här gången har någon lyckats sätta igång vattensprinklers (superamerikanskt) någonstans i byggnaden och det var bara till att pallra sig ut igen. Brandmännen kom och började forsla ut vatten, men de kan inte stänga av oljudet. Så nu sitter jag här (sen snart en halvtimme tillbaka) och försöker plugga med risk för att få tinnitus för det det låter något hemskt!

Som pricken på i:et med det här berättar mina roommates att de har en överraskning...De ska skaffa en sköldpadda (!?!). Jag började skratta när de sa det och frågade vad de skulle göra med den. Men de är dödsseriösa och helt bestämda på att ha ett "pet". De har redan börjat ringa runt till olika zoo-affärer för att hitta en 6 inches stor sköldpadda...

Weekend

Nu börjar helgen här lida mot sitt slut. I fredags beställde jag och Christoffer (efter mycket om och men med pizzaföretaget) home delivery pizza (XL-size haha) och sen gick vi över till fransmännen och hängde lite. De bor i en riktigt bra lägenhet, så det är nästan att de slår oss! Men jag trivs bra på Sterling i alla fall.

Lördagen bjöd på plugg och sen "black light" party på Magnolian med de andra utbytesstudenterna. Alltid kul att träffa de andra och nu när jag har en cykel är det mycket lättare att vara lite spontan också. Jag cyklade hem med tyska Charlotte som är den enda som också bor på Sterling, det var trevligt! Vi ska försöka börja hänga lite vid poolen tillsammans när tentaperioden är över :)

Idag cyklade jag till Target och köpte pyssel-material samt framkallade lite foton på nära&kära. Det blev jättefint och känns mycket mer hemtrevligt! Nu är det dags att fortsätta plugga the Articles of the Confederation and the Constitution of U.S...

torsdag 9 september 2010

Mr Dunderbak's

Ikväll ringde Sara (en av amerikanerna jag träffade förr förra helgen) och frågade om jag ville följa med ut och äta middag. Jag nappade och 10 minuter senare stod hon utanför mig med sin bil och väntade. Vi åkte till en tysk restaurang/pub som hette Mr Dunderbak's och var jättetrevlig. Det var en mycket bra live trubadur där samt "sauerkraut" i alla rätter (såklart!), hur bra som helst.

Sara är 24 år och har egentligen redan tagit examen i business men pluggar nu även till sjuksköterska. Hon jobbar samtidigt på en biluthyrningsfirma (eurocar), så nu vet jag definitivt vart jag ska hyra bil! Hon bor tillsammans med Christina som pluggar nåt biomedicin-aktigt. Sen har vi Dana som tränar stavhopp och är med i USFs friidrottslag. Hon pluggar till sjukgymnast eller något liknande. Danas "grand grand parents" var från Sverige så hennes mamma har försökt introducera allt från dalahästar till glögg i hennes uppväxt, jättekul! Hon är sååå intresserad av Sverige :)

Ikväll var riktigt toppen och de här tjejerna hoppas jag verkligen på att spendera mer tid med!

Christinas pojkvän, Christina, Dana, Saras pojkvän, Sara och jag!

My new BFF

I måndags var det Labor Day här i USA vilket var skönt, för då fick vi en extra helgdag. Jag spenderade den mest med att försöka plugga för nu är det verkligen hög tid att sätta igång på allvar då det bjuds på fyra "exams" om knappt en och en halv vecka. När jag väl tog mig ner till poolen för att njuta lite dröjde det inte länge innan solen gick i moln, men jag träffade amerikanerna från förr förra helgen som hade BBQ där nere så det är ju alltid något!

Sen har veckan rullat på i otroligt tempo! Igår åkte jag och handlade med mina roommates, och det var tur för det behövdes verkligen fyllas på i matförrådet. Det är så skönt att åka bil till affären, bil gör livet så mycket enklare här.

Men jag har inte planerat att köpa en bil här. Däremot gjorde jag och Christoffer en utflykt till närmaste pawnshop och köpte varsin stulen cykel... Det känns lite hemskt att köpa stöldgods, men det är ju så det funkar här och en cykel är väldigt bra att ha. Min cykel kommer med andra ord att vara min nya BFF! Det är inget vrålåk, men den kostade ju bara 30 $. Två hjul har den i alla fall!

BFF :)

söndag 5 september 2010

USF Bulls vs Stony Brook

Igår ägnades hela dagen åt säsongens första match i amerikansk fotboll. Vi åkte redan med 15-bussen till Raymond James Stadium. Där var det full fart med massa supporters och studenter. Självklart var det free food som vanligt och inte sa vi nej till det. Sen laddade vi upp inför matchen tillsammans med alla andra green & gold. Riktigt härlig stämning!

Matchen var mot ett mycket sämre lag, så redan efter första halvleken var det egentligen avgjort. Riktig utklassning. Det var kul att se min första match i amerikansk fotboll, men det är mer en social grej att gå dit, för guuuud så segt det var! Kommer väl ändå gå på ett par till matcher bara för atmosfären. Det känns riktigt amerikanskt med allt runt omkring med cheerleaders och så vidare :)

Idag var jag med min kriminologikurs på MOSI, Museum of Science and Industry. Vi var där för att kolla på deras CSI utställning. De hade byggt upp en liten "crime-world" med brottsplatser och laboratorium och så skulle man i grupper gå runt och klara upp mord... Haha, lite kul, men mest barnsligt! Det tog dock en himla tid att hitta dit. Gick rundor runt Campus och fick ringa Christoffer för guidning. Med andra ord har jag definitivt avklarat dagens behov av motion. Hann även med att ta lite fler bilder på Campus (finns på Facebook).

Jag och Charlotte från Tyskland
GO BULLS!
Raymond James Stadium

lördag 4 september 2010

Gott och blandat

Igår fick jag ett meddelande på mitt Spotify-konto att man bara får använda det utomlands i två veckor....jättesuck, eftersom det tillsammans med Skype gör vardagen här lättare. Väldigt smart koncept å andra sidan (fast jag förstår fortfarande inte poängen med varför man inte får använda kontot utomlands?) för nu kommer jag att betala för Spotify Unlimited under mitt år här istället. Ingen big deal, men ändå.

Vad gäller värmen här så börjar jag undra om det är så att kroppen vänjer sig vid klimatet. De första dagarna var otroligt klibbiga och svettiga, men nu känns det inte så farligt längre. Jag trivs bra här i värmen, det känns avkopplande. Några andra varelser som trivs bra i värmen är ekorrar, små ödlor och alla möjliga sorters fåglar (samt kackerlackor!!!) som finns överallt på Campus och i omgivningen. Idag såg jag en fågel som såg ut som en mini-stork, coolt :)

Apropå avkopplat så är det mesta det här, speciellt Bull Runner bussarna. Det är med hjälp av Campusbussarna som man tar sig fram här borta. Men, det finns inget som helst tidschema för när bussarna går så det innebär att vad man än ska göra måste man ha väldigt gott om tid på sig.

Idag så skulle jag göra om mitt kontantkort till mobilen till ett abonemang. Jag åkte med Bull Runnern till University Mall där vi fixat kontantkortet och när jag äntligen var framme sa butiksbitädet att jag måste ha med mitt pass för att kunna få ett abonemang... Det innebar att jag fick ta mig hela vägen hem igen och sen tillbaka. När jag väl kom hem för andra gången med mitt nya amerikanska nummer hade det tagit 3,5 h!!! Det var den dagen det...

Igår kväll var vi ute på Bulls Club, igen. Det verkar som om det kan bli en torsdagstradition istället för Stocken! När vi skulle gå in igår så var det vakter där som visiterade alla för att se om de hade några vapen med sig. Dock var inte visitationen helt 100 % för en av amerikanerna som var med oss stoppade sin lilla fickkniv i skon och så fort vi kommit in la han den i fickan igen. Det verkar vara ganska vanligt här i USA... Sen när Christoffer skulle gå in sa vakterna åt honom att det inte var tillåtet att ha en vit T-shirt på sig, så han fick en grå att ha ovanpå av vakten. Jätteskumt, och det är ju inte precis som att amerikanerna är kända för sin goda klädstil...

Ikväll spelade vi basket vilket var roligt, men svettigt! Måste dock köpa ett par andra skor att ha för sånt, joggingskorna är konstigt nog inte lämpade för snabba stopp och vändningar. Sen gick vi till BBQ på Avalon (ett annat student housing som ligger mitt emot vårt) och socialiserade lite med de andra utbytesstudenterna, en bra fredag!

Christoffers t-shirt
At the Bulls Club
Jag och franska Melanie
Riktigt nice kvällsbasket på Campus!
BBQ vid poolen på Avalon :)

torsdag 2 september 2010

Golf!

Golflektionerna är så himla roliga! Idag var andra lektionen och för min del så fortsatte jag med att träna på att träffa bollen... Vi är ca 25-30 st i klassen och de flesta har antingen spelat lite förut eller är ganska bra och är bara där för att få 2 extra credits, så jag ligger lite efter dem. Men det gör inte så mycket för jag tycker verkligen att det är jätteroligt! Har velat pröva att spela golf länge och nu får jag äntligen chansen. Det är dock riktigt hett att stå på driving rangen i stekande Florida-sol, så det går åt mycket vatten. Jag har ingen aning om när man kommer få gå ut på den fina banan, men det lär nog dröja någon månad, minst.

Första gången fick jag typ kramp i händerna och i vänstra sidan av ryggen för att man spänner sig så mycket och håller krampaktigt i klubban, men den här gången var det bättre med den saken och det kändes inte lika konstigt hur man höll klubban heller.

Som sagt är jag bland de sämsta där, men det finns en annan tjej som är ännu värre. Hon är dessutom muslim och täckt från topp till tå i nåt burka-aktigt. Jag skojar inte när jag säger att jag verkligen skulle svettas IHJÄL om jag var hon, fy! De andra i klassen är till 90 % killar, vilket var lite förvånande. Trodde det var många tjejer som ville spela golf. Alla är i alla fall väldigt trevliga, som amerikaner i allmänhet. Jag gillar verkligen den amerikanska mentaliteten!

Driving rangen
The golf course

onsdag 1 september 2010

Musikvänligt gym

Nu har jag tränat för första gången under min vistelse här i Tampa. Det finns ett stort Recreation Center på Campus, men jag valde faktiskt att bara gå ner till gymmet där jag bor och köra lite på crosstrainern. Till min stora förtjusning fanns det en Ipodladdare på varje maskin, så jag kan från och med nu säga farväl till alla gånger Ipoden tar slut på batteri när man är på slutspurten! Perfekt, och verkligen ett tips för F&S :)

Min frukost består ganska dagligen av wasaknäcke (som jag hittat i en affär här!) och cream cheese. När mina roommates såg knäckebrödet i morse frågade de först vad det var, sen om jag tagit med det från Sverige, och slutligen konstaterade de med en förskräckt blick att det såg ut som det man äter i fängelset... Jag är i alla fall nöjd!